Lody bananowe z malinami

0 (0 ocen)

Przepyszne, wprost rewelacyjne lody bananowo-malinowe! Miękkie, mocno owocowe – dzieci je uwielbiają!

Składniki:


  • Masa bananowa:
    200 g śmietanki 30%
    4 małe banany
    2 łyżki cukru
    Masa malinowa:
    400 g malin
    3 łyżki cukru
    100 g jogurtu greckiego

Lody bananowe z malinami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1.
    Do miski wlać śmietankę i wsypać cukier. Banany (najlepiej gdy są bardzo dojrzałe) obrać, pokroić na kawałki i wrzucić do śmietanki.
    Zmiksować blenderem na gładki mus. Wstawić do lodówki.

    Maliny zmiksować z cukrem, przetrzeć przez sito i gotować na małym ogniu aż odparują. Dodać jogurt grecki, wymieszać dokładnie, wystudzić i wstawić do lodówki na kilka godzin.

    Następnie masę bananową wyjąć z lodówki, wlać do zamrożonej maszyny do lodów. Kręcić około 30-40 minut.
    Przełożyć do szklanej miski.

    Masę malinową wyjąć z lodówki, 2/3 dodać do lodów bananowych i przemieszać, aby uzyskać ‘marmurek’.
    Resztę masy malinowej wylać na wierzch. Wstawić do zamrażarki na kilka godzin.

    Podawać ze świeżymi owocami

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy