Lekkie placuszki z serka wiejskiego

0 (0 ocen)

Pyszna propozycja na lekkie śniadanie czy podwieczorek. Placuszki z serka wiejskiego.

Składniki:


  • 4 jajka
    400 g werka wiejskiego
    3 łyżki cukru trzcinowego
    1 łyżka proszku do pieczenoa
    6 łyżek mąki
    Szczypta soli
    1 łyżka oleju rzepakowego
    olej do smażenia rzepakowy

Lekkie placuszki z serka wiejskiego - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Jajka rozbijam. Żółtka przekładam do jednej miski a białka do innej. Białka ubijam na sztywną pianę z dodatkiem szczypty soli. Do żółtek dodaję pozostałe składniki, miksuję.
  • 2. Na koniec dodaję pianę. Mieszam powoli za pomocą drewnianej łyżki. Na patelni rozgrzewam olej.
  • 3. Na patelnię za pomocą łyżki przekładam porcję ciasta. Smażę na małym ogniu z obu stron. Smacznego

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy