Leczo z kiełbaską i cukinią

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 10 min

Pyszne, łatwe, ciepłe danie na zimniejsze dni !!

  • 1 godz. 10 min

Składniki:

  • 1 średnia cukinia
    4 papryki (żółta, zielona, czerwona, pomarańczowa)
    2 cebule
    300 g kiełbasy
    1 puszka pomidorów
    2 liście laurowe
    4 ziarenka ziela angielskiego
    sól, pieprz, czosnek granulowany, słodka i ostra papryka do smaku
    olej do smażenia

Leczo z kiełbaską i cukinią - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • leczo 1. Cebulę pokroić w grubą kostkę, do większego garnka wlać olej (tyle, aby zakryło nam całe dno), wrzucić cebulę i zeszklić.
    W między czasie umyć i pokroić w kostkę paprykę. Gdy cebula się zeszkli dodać do niej pokrojoną paprykę, 2 liście laurowe, 4 ziarenka ziela angielskiego, szklankę wody, wymieszać i dusić ok.10 min.
    Następnie umyć, pokroić w kostkę cukinię i również dodać wraz z puszką pomidorów. Dusić.
    Podczas duszenia, kiełbasę pokroić w plasterki, podsmażyć na patelni i dodać do garnka. Całość dusić do miękkości cukinii.
    Pod sam koniec doprawić solą, pieprzem, czosnkiem granulowanym, papryką słodką i ostrą.

Porady

Leczo pysznie smakuje ze świeżym chlebkiem.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy