Lasagne Charlotty

0 (0 ocen)

  • 30 min
  • Dla 6 osób
  • Łatwy

Zapraszam na szarlotkową lasagne. To mój pomysł na słodki obiad lub deser.

  • 30 min
  • Dla 6 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 15 płatów makaronu lasagne
    1 łyżka masła
    1,5 kg jabłek
    1 łyżka soku z cytryny
    3 łyżki cukru pudru
    1 łyżeczka cynamonu+ do posypania
    1 garść rodzynek
    200 ml śmietany kwaśnej 18%
    2 jajka

Lasagne charlotty - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Włączamy piekarnik. Duże naczynie do zapiekania smarujemy łyżką masła. Jabłka myjemy, osuszamy i obieramy. Następnie jabłka ścieramy na tarce o dużych oczkach. Do jabłek dodajemy sok z cytryny i mieszamy. Potem dodajemy rodzynki, cukier i cynamon, mieszamy. Jabłka dzielimy na 4 części. Na dnie naczynia układamy suchy makaron.Na makaronie układamy cienką warstwę jabłek. Układamy kolejne warstwy: makaron. jabłka, makaron, jabłka, makaron, jabłka, makaron. Śmietanę mieszamy razem z jajkami i polewamy makaron w lasagne. Posypujemy cynamonem. Przykrywamy naczynie przykrywką i wstawiamy do nagrzanego piekarnika i zapiekamy w temperaturze 200 stopni przez 20 minut.

Komentarze

Podobne przepisy