Lawendowy cukier

0 (0 ocen)

Od lipca do września, kiedy kwitnie lawenda przygotowuję kilka słoiczków tego cukru. Ma niesamowity zapach i smak. Dodaję go do herbaty i posypuję nim racuszki, a także używam doosładzania deserów, np. bitej śmietany.

Składniki:

  • - 3 szklanki drobnego cukru,
    - 8 łyżek świeżych kwiatów lawendy,
    - 4 łyżki małych listków świeżej mięty (umytych i osuszonych).

Lawendowy cukier - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Do umytych, wyparzonych i osuszonych słoiczków wsypujemy na przemian warstwy: cukier, świeża lawenda, cukier, mięta, aż do wyczerpania składników (ostatnią warstwę powinien stanowić cukier). Szczelnie zakręcamy. Odstawiamy w suche, ciemne miejsce na co najmniej 3 tygodnie (po tym czasie cukier przejdzie aromatem i zapachem lawendy).

Porady

Ładnie opakowany słoiczek można podarować komuś w prezencie.

Komentarze

Podobne przepisy