szklanka cukru (w tym 3-4 łyżki domowego cukru waniliowego),
1 i 1/2 łyżki kakao,
2 niepełne szklanki mąki plus dodatkowo 1 i 1/2 łyżki mąki,
5 jajek (w temperaturze pokojowej),
200 g masła (w temperaturze pokojowej),
mały proszek do pieczenia (18g),
ok. 250-280 g wiśni,
Łaciaty placek z wiśniami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Cukier, dwie szklanki mąki, jajka, masło i proszek zmiksować na jednolitą masę (ok. 10 minut). Podzielić ciasto: do 1/3 części dodać kakao (tyle, by ciasto się zabarwiło) i wymieszać, do drugiej dodać 1 i 1/2 łyżki mąki, wymieszać. Do natłuszczonej i wyłożonej papierem formy (36x25) nałożyć jasne ciasto, wyrównać wierzch. Łyżką nakładać porcje ciemnego ciasta (w odstępach), wyrównać i delikatnie przesuwając nożem stworzyć fantazyjne wzorki na wierchu i w środku ciasta - nie mieszać za bardzo, żeby kolory się nie wymieszały. Wydrylowane owoce obtoczyć w małej ilości mąki, ułożyć na cieście (wnętrzem do góry). Piec w temp. 180 stopni przez 40 min. Gotowe ciasto można posypać cukrem pudrem lub oblać rozpuszczoną czekoladą.
Komentarze