Placek z wiśniami

0 (0 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Pasują do niego nie tylko wiśnie, ale też inne owoce – latem używam świeżych, a zimą mrożonych.

Składniki:

  • ● 3 szkl. mąki
    ● 5 jajek
    ● kostka masła roślinnego
    ● 1 i 1/2 szkl. cukru pudru
    ● 2 łyżeczki proszku do pieczenia
    ● 1/2 szkl. cukru kryształu
    ● 1/2 szkl. bułki tartej
    ● 1 kg wiśni
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Desery

Placek z wiśniami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Z mąki, żółtek, masła, 1 szkl. cukru pudru i proszku do pieczenia zagniatamy ciasto. Dzielimy na 3 części. Jedną wkładamy do zamrażalnika. Drugą część ciasta rozwałkowujemy i wykładamy na blaszkę (31x23 cm).
  • 2. Wiśnie drylujemy i osączamy. Obtaczamy w bułce tartej i posypujemy cukrem kryształem. Wykładamy na ciasto. Przykrywamy rozwałkowanym trzecim kawałkiem ciasta.
  • 3. Z białek ubijamy sztywną pianę, dodając stopniowo resztę cukru pudru. Wykładamy na ciasto.
  • 4. Wyjmujemy ciasto z zamrażarki. Ścieramy na tarce o dużych oczkach na pianę. Pieczemy ok. 50 minut w piekarniku rozgrzanym do temperatury 180 °C.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Wiśnie

Notka redakcyjna

PPWS_06-2014

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować