Ciasto łaciaty jagodowiec - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Formę o wymiarach 22x26 cm wykładamy folią spożywczą, układamy ciasno biszkopty. Żelatynę rozpuszczamy w ¼ szkl. wrzątku, pozostawiamy do ostudzenia. Galaretki rozpuszczamy w 2 szkl. wrzątku. Kremówkę ubijamy na sztywno, dodajemy cukier puder, a następnie serek mascarpone, na końcu dodajemy żelatynę, masę dzielimy na 2 części. Do 1 dodajemy konfiturę jagodową i miksujemy. Na biszkoptach rozkładamy trochę masy jagodowej, następnie białą masę i przykrywamy resztą masy jagodowej. Na wierzchu układamy kilka biszkoptów. Odstawiamy do lodówki do stężenia. Gdy masa stężeje zalewamy tężejącą galaretką. Odstawiamy na 3 godziny do lodówki. Następnie za pomocą szklanki lub wykrawacza wycinamy małe okrągłe torciki. Zamiast okrągłych torcików można ciasto pokroić w kostkę.
Komentarze