Kurczak w papilotach

0 (0 ocen)

  • 60 min
  • Dla 8 osób

Smaczne danie obiadowe z udziałem piersi kury i różnych warzyw. Kolorowe danie którego smaki idealnie się komponują. Polecam.

  • 60 min
  • Dla 8 osób

Składniki:

  • 1 podwójna pierś z kury
    1 bakłażan
    1 cukinia
    1 cebula
    1 papryka czerwona
    1 papryka zielona
    1 batat
    zioła prowansalskie
    czerwona papryka słodka
    sól, pieprz
    1/2 szklanki startego sera mozzarella
    2 łyżki oleju

Kurczak w papilotach - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Olej rozgrzać na patelni, mięso pokroić w kostkę i pruszyć ziołami prowansalskimi, papryką słodka, solem i pieprzem. Smażyć na rozgrzanym tłuszczu. Przełożyć do miski.
  • 2. Cebulę pokroić w piórka, lekko zeszklić na rozgrzanym tłuszczu. Pozostałe warzywa jeśli potrzeba obrać ze skórki i pokroić na mniejsze części dodac do cebuli i dusić na pół miękko. Jeśłi potrzeba można podlać odrobina wody. Oprószyć solą i pieprzem. Przełożyć do mięsa i wszystko wymieszać.
  • 3. Warzywa z mięsem przełożyć do naczynia żaroodpornego, posypać serem i zapiekac w piecu nagranym do 180 stopni przez ok. 45 minut. Podawać z ryżem lub makaronem. Smacznego.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy