Kurczak po kreolsku

0 (0 ocen)

  • 40 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Kurczak na rozgrzanie.

  • 40 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 600 g filetów z piersi kurczaka
    pół łyżeczka mielonego imbiru
    szczypta mielonego ziela angielskiego
    1 łyżeczka świeżo zmielonego pieprzu
    szczypta mielonych goździków
    pół łyżeczki cynamonu
    3 łyżki soku z limonki
    1 łodyga selera naciowego
    1 czerwona papryka
    cebula
    olej
    sól

Kurczak po kreolsku - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mięso kurczaka umyłem, osuszyłem, pokroiłem w paski. Wymieszałem z zielem angielskim, imbirem, goździkami, pieprzem i cynamonem, skropiłem sokiem z limonki. Przykryłem folią, wstawiłem do lodówki na 20 minut.
    Seler po umyciu pokroiłem w cienkie ukośne plasterki. Oczyszczoną paprykę umyłem, pokroiłem w cienkie paski. Cebulę obrałem, posiekałem.
    Mięso obsmażyłem na rozgrzanym oleju, dodałem warzywa, smażyłem ok. 5 minut, mieszając je. Doprawiłem solą do smaku. Podałem z gotowanym ryżem.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy