Zębacz smugowy po kreolsku

4.47 (160 ocen)

  • 25 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Wyjątkowy smak pieczonego zębacza (inaczej wilka morskiego) podkręcony smakami kreolskimi. Przepis znaleziony na jednym z amerykańskich blogów i dostosowany do moich klimatów.

  • 25 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 4 filety z zębacza smugowego
    3 łyżki roztopionego masła
    1 łyżka koncentratu pomidorowego
    1 łyżeczka papryki
    1/2 łyżeczki soli
    1/2 łyżeczki zmiażdżonego czosnku
    1/2 łyżeczki suszonej cebuli
    1/4 łyżeczki oregano
    1/4 łyżeczki tymianku
    1/2 łyżeczki pieprzu czarnego
    opcjonalnie 1/8 łyżeczki pieprzu cayenne
Wystaw ocenę:

4.47 (160 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Zębacz smugowy po kreolsku - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Rozgrzej piekarnik do 200 st. Celsjusza.
  • 2. Do roztopionego masła dodaj koncentrat pomidorowy oraz przyprawy i dokładnie wymieszaj.
  • 3. Przygotowaną masą posmaruj filety zębacza z obu stron i wstaw do piekarnika na 10-15 minut.
  • 4. Upieczoną rybę podaj najlepiej z pieczonymi ziemniakami (posypanymi słodką papryką) oraz z surówką (np. mieszanka sałat z ogórkiem, czerwoną cebulą i kiełkami rzodkiewki).
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować