Kurczak nabity w butelkę

0 (0 ocen)

Tak przyrządzony kurczak zachowuje niezwykłą soczystość.U mnie dzieci za nim przepadają

Składniki:

  • 1 cały kurczak
    suszone zioła (kolendra,bazylia,oregano, rozmaryn)
    słodka papryka w proszku
    3 łyżki oliwy
    1-2 ząbki czosnku

Kurczak nabity w butelkę - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • wymieszane przyprawy z oliwa 1. Czosnek zmiażdżyć ,wymieszać z oliwą ,ziołami i papryką.Umytego i osuszonego kurczaka nacieramy aromatyczną mieszanką oliwną z zewnątrz i od środka kurczaka.W naczyniu żaroodpornym lub brytfannie umieszczamy butelką( po piwie)wypełnioną czystą wodą i nakładamy kurczaka(przez otwór od strony kupra) Naczynie żaroodporne wstawiamy do piekarnika(180-200 stopni) i pieczemy do miękkość ok 1h.

Porady

Kurczaka ,co kwadrans można polewać tworzącym się sosem

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy