Kurczak miodowo czosnkowy

0 (0 ocen)

  • 60 min

Uwielbiam kurczaka, dziś w takim wydaniu zrobiłam go pierwszy raz.

  • 60 min

Składniki:

  • 2 udka z kurczaka
    2 łyżeczki masła
    1 łyżeczka miodu
    4 duże ząbki czosnku
    łyżeczka musztardy
    przyprawy(oregano, curry, papryka ostra, przyprawa do kurczaka)

Kurczak miodowo czosnkowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Udka z kurczaka przyprawiam curry, ostrą papryką i przyprawą do kurczaka. Następnie w małym rondelku rozpuszczam 2 łyżeczki masła, łyżeczkę miodu, dodaję do tego 4 starte ząbki czosnku. Gdy się podgotuje, dodaję musztardę i oregano. Nagrzewam piekarnik na 160 stopni. W tym czasie udka polewam zawartością z rondelka. Do nagrzanego piekarnika wkładam udka (kladę je na papier do pieczenia). Czas pieczenia wynosi 60 minut w 160 stopniach.

Porady

Kurczak będzie smakować lepiej, gdy pozostawi się go w marynacie i przyprawach na kilka godzin. Idealnie smakuje z ziemniakami puree i mizerią bądź pomidorami.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy