kurczak marynowany w soku jabłkowym podany z suszonymi pomidorami i jabłkiem

0 (0 ocen)

  • 2 godz. 20 min

udka kurczaka marynowane w soku jabłkowym nabierają słodko- winnego smaku

  • 2 godz. 20 min

Składniki:

  • udko 4 szt
    sok jabłkowy 1 litr
    suszone pomidory 6 sztuk
    sól i pieprz do smaku
    jabłko 1 sztuka
    bazylia świeża

Kurczak marynowany w soku jabłkowym podany z suszonymi pomidorami i jabłkiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Udka myję i zalewam sokiem ( najlepszy 100% sok bez dodatku cukru) Suszone pomidory kroję i dodaję do soku.
    Odstawiam mięso najlepiej na noc .
    Na drugi dzień w misce mieszam sól, pieprz , bazylię,wyjmuję udka z soku i wkładam do miski z przyprawami ,obtaczam w przyprawach i wykładam do naczynia .nagrzewam piekarnik do 190 stopni, wkładam mięso co 15 minutach udka podlewam sokiem ,około 15 minut przed końcem pieczenia dodaję jabłko pokrojone na ósemki.
    Udka będą się piekły około 1,5 godziny.

Komentarze

Podobne przepisy