Kule ryżowe nadziane serem

0 (0 ocen)

  • 45 min

Zamiast ziemniaków na niedzielny obiad

  • 45 min

Składniki:

  • 1 szklanka ryżu
    1 średnia marchewka
    kostka rosołowa
    2 łyżki mąki pszennej
    2 łyżki tartej bułki
    1 jajko
    sól, pieprz, słodka papryka
    ser żółty

    Do panierowania:

    jajko rozkłócone
    bułka tarta

Kule ryżowe nadziane serem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • przed smażeniem 1. Ryż gotujemy w 2 szklankach wody, w trakcie gotowania dadajemy startą marchewkę i kostkę rosołową. Gdy będzie gotowy, odstawiamy do wystygnięcia.



    Do ryżu dodajemy jajko, mąkę, bułkę tartą i przyprawiamy do smaku.



    Ser żółty kroimy w kostkę. Z masy ryżowej formujemy kulki, do każdej wciskamy kosteczkę sera.



    Kule obtaczamy w jajku następnie w tartej bułce i smażyma na złoty kolor.



    Kulki ryżowe są idealne do obiadu zamiast klasycznych ziemniaczków, można je wzbogacić o suszony koperek lub pietruszkę, można też zrezygnować z marchewki, kto co lubi :)



Porady

Dla mnie z podanych składników wychodzi 9 kul.

Komentarze

Podobne przepisy