Kula z colesławem

0 (0 ocen)

Kruchość ciasta i goryczka surówki, coś pięknego. Idealne na przekąskę.

Składniki:

  • ciasto:
    2 szklanki mąki
    2 żółtka
    pół szklanki oleju rzepakowego
    mała śmietana 18%
    łyżeczka sody
    oregano, curry, majeranek, sól
    białko do posmarowania
    Surówka
    kg kapusty białej
    mała marchew
    łyżeczka natki pietruszki
    mała cebula
    sos:3 łyżki majonezu
    pół szklanki mleka
    2 łyżeczki octu jabłkowego
    odrobina soli i pieprzu

Kula z colesławem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Surówka:
    Kapustę, cebulę, marchewkę bardzo drobno szatkujemy. Składniki sosu mieszamy dodajemy do warzyw, doprawiamy, mieszamy.
    Ciasto:
    Z podanych składników zagnieść ciasto. Odrywamy kawałek ciasta, rozgniatamy w ręku faszerujemy surówką, zlepiamy w kulkę Smarujemy białkiem. Pieczemy 30 min w 200 stopniach C

Porady

Idealne do ręki , lub można polać sosem np pomidorowym czy pieczarkowym .

Komentarze

Podobne przepisy