Kukurydziane ciateczka

0 (0 ocen)

Pyszne ciasteczka z kolorowym akcentem.

Składniki:

  • 125 g masła lub margaryny
    200 g mąki kukurydzianej
    150 g mąki pszennej
    80 g cukru pudru
    1 jajko
    3-4 łyżeczki cukru waniliowego
    1 łyżeczka sody

    dodatkowo:
    filutki lub inne czekoladowe groszki w kolorowych skorupkach

Kukurydziane ciateczka - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Z podanych składników przygotować ciasto. 1. Miękką margarynę lub masło utrzeć z cukrem pudrem i jajkiem. Dodać sodę, cukier waniliowy oraz mąkę kukurydzianą. Na koniec dodać mąkę pszenną i zagnieść ciasto.
  • Ciasto wałkujemy n grubość 5 mm i wycinamy ciastka. 2. Przełożyć na stolnicę, rozwałkować na 5 mm. Foremką w kształcie kwiatka wyciąć ciastka.
  • W środek każdego wciskamy kolorowy groszek. 3. W każde wcisnąć groszek. Piec około 15 minut w 180 stopniach. Trzeba uważać żeby ciastka nie zrumieniły się.

Porady

Dla przeciwników sody proponuje zastąpić ją proszkiem do pieczenia.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy