Kruche tartaletki z truskawkami

0 (0 ocen)

  • Dla 4 osób
  • Średni

To danie przygotowałam z myślą o Dniu Matki

  • Dla 4 osób
  • Średni

Składniki:

  • - mąka krupczatka: 150 gramów
    - jajko surowe: 1 sztuka
    - cukier biały: 70 gramów
    - margaryny Kasia: 70 gramów
    - woda letnia: 1 łyżka
    - truskawki świeże: 12 sztuk
    - cukier puder (do posypania): 2 łyżki

Kruche tartaletki z truskawkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mąkę wsypujemy na stolnicę. Usypujemy z niej kopczyk z wgłębieniem w środku, w które wbijamy jajko. Dodajemy cukier i miękką ( o temp. pokojowej) margarynę pokrojoną na mniejsze kawałki. Wyrabiamy ciasto aż osiągnie jednolitą konsystencję. Wstawiamy do lodówki na 30 minut.
  • 2. Blachę nacieramy margaryną i nakładamy ciasto. Pieczemy w temp. 190 C aż się dobrze przyrumieni. Odstawiamy do ostygnięcia.
    truskawki myjemy i osuszamy.Kroimy na plasterki, które układamy na tartinkach.
    Przed podaniem posypujemy cukrem pudrem w młynku

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy