Kruche serowo-owocowe. - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ciasto: Składniki na ciasto zagniatamy, formujemy kule, odkrawamy 2/3 ciasta i wkładamy do lodówki, natomiast 1/3 zamrażamy.
Ser: Masło ucieramy z cukrami oraz aromatem na puszystą mase, dodajemy po 1 żółtku, następnie dodajemy powoli twaróg i miksujemy. Białka ubijamy ze szczyptą soli na sztywną piane i dadajemy do masy serowej delikatnie mieszając. Ciasto z lodówki rozwałkowujemy i wykładamy na blaszkę (25/35) wysmarowaną tłuszcze i obsypaną bułka tartą, wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na ok 15 min aż ciasto się delikatnie zrumieni, następnie układamy owoce, na wierzch łyżką nakładamy porcje masy serowej. Na góre ścieramy na tarce o grubych oczkach ciasto zamrożone. Pieczemy 45-50 min w temp. 180 stopni.
Porady
Możemy użyć dowolnych owoców.
Wiśnie i agrest mogą być ze słoika.
Komentarze