Kruche serowo-owocowe.

0 (0 ocen)

Lekko kwaskowate ciasto, którego smak przełamuje słodka masa serowa.

Składniki:

  • Ciasto kruche:
    2, 5 szklanki mąki
    ¾ szklanki cukru pudru
    200 gram margaryny
    2 łyżki śmietany
    3 żółtka (białka zostawiamy do sera)
    2 łyżeczki proszku do pieczenia
    Masa serowa:
    70 dag twarogu
    100 gram miękkiego masła lub margaryny
    2 całe jajka+3 białka(pozostałe od ciasta kruchego)
    ¾ szklanki cukru pudru
    1 cukier waniliowy
    kilka kropli aromatu pomarańczowego
    Dodatkowo:
    2 szklanki agrestu oraz szklanka wydrylowanych wiśni

Kruche serowo-owocowe. - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Gotowe ciasto. 1. Ciasto: Składniki na ciasto zagniatamy, formujemy kule, odkrawamy 2/3 ciasta i wkładamy do lodówki, natomiast 1/3 zamrażamy.
    Ser: Masło ucieramy z cukrami oraz aromatem na puszystą mase, dodajemy po 1 żółtku, następnie dodajemy powoli twaróg i miksujemy. Białka ubijamy ze szczyptą soli na sztywną piane i dadajemy do masy serowej delikatnie mieszając. Ciasto z lodówki rozwałkowujemy i wykładamy na blaszkę (25/35) wysmarowaną tłuszcze i obsypaną bułka tartą, wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na ok 15 min aż ciasto się delikatnie zrumieni, następnie układamy owoce, na wierzch łyżką nakładamy porcje masy serowej. Na góre ścieramy na tarce o grubych oczkach ciasto zamrożone. Pieczemy 45-50 min w temp. 180 stopni.

Porady

Możemy użyć dowolnych owoców. Wiśnie i agrest mogą być ze słoika.

Komentarze

Podobne przepisy