Kruche precelki z ziarnem słonecznika

0 (0 ocen)

  • 2 godz. 20 min

Dużo zdrowsze niż " sklepowe" przekąski, co najmniej równie smaczne!

  • 2 godz. 20 min

Składniki:

  • 1 czubata szklanka mąki

    10 dag masła

    1 jajko

    2 łyżki gęstej śmietany

    szczypta soli

    ziarna słonecznika-grubo zmielone

Kruche precelki z ziarnem słonecznika - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Masło siekamy wraz z przesianą mąką. Dodajemy do niej żółtko, śmietanę i sól. Szybko i energicznie zagniatamy ciasto.Owijamy je folią, po czym odstawiamy na około 2 godziny do lodówki. Po wyjęciu z ciasta formujemy wałeczki o grubości mniej więcej ołówka. Z wałeczków robimy ósemki. Na blaszce wysmarowanej olejem układamy gotowe precelki. Smarujemy każdy rozbełtanym jajkiem i posypujemy (nie oszczędzając :) ) ziarnem słonecznika. Pieczemy w temperaturze 180% aż do ich zrumienienia.

Komentarze

Podobne przepisy