Krucha tarta ze szpinakiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ciasto:
Z podanych składników wyrobić ciasto i włożyć na 30 minut do lodówki. Następnie wyłożyć na formę do tarty i podpiec przez 10 min w temperaturze 180 stopni. Po wyjęciu z piekarnika, wyłożyć na ciasto przygotowany farsz. Na wierzch ułożyć pokrojone pomidory. Piec 30 minut w temperaturze 180 stopni.
Farsz:
Na patelnię wlać kilka kropel oliwy i wyłożyć szpinak. Można podlać wodą i dusić, aż do momentu rozmrożenia. Następnie dodać wyduszone ząbki czosnku oraz przyprawy. Później dodajemy serek topiony i mieszamy aż do całkowitego jego rozpuszczenia i uzyskania jednolitej konsystencji. Na koniec dodajemy pokrojone oliwki i wcześniej przygotowany pokrojony w kosteczkę ser feta.
Porady
Jeśli mamy większą formę do tarty, można zarobić ciasto z 1,5 porcji.
Komentarze