Krucha tarta ze szpinakiem

0 (0 ocen)

  • 45 min

Jestem studentką a to danie spełnia wszystkie kryteria jakie są ważne dla studenta : pysznie, szybko, tanio :D

  • 45 min

Składniki:

  • Ciasto :
    10 dkg mąki
    10 dag masła
    1 łyżeczka soli

    Farsz:
    1 opakowanie mrożonego szpinaku
    1 opakowanie sera feta
    3 ząbki czosnku
    1 serek topiony śmietankowy
    oliwki
    pomidor
    sól, pieprz, gałka muszkatołowa

Krucha tarta ze szpinakiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ciasto:
    Z podanych składników wyrobić ciasto i włożyć na 30 minut do lodówki. Następnie wyłożyć na formę do tarty i podpiec przez 10 min w temperaturze 180 stopni. Po wyjęciu z piekarnika, wyłożyć na ciasto przygotowany farsz. Na wierzch ułożyć pokrojone pomidory. Piec 30 minut w temperaturze 180 stopni.

    Farsz:
    Na patelnię wlać kilka kropel oliwy i wyłożyć szpinak. Można podlać wodą i dusić, aż do momentu rozmrożenia. Następnie dodać wyduszone ząbki czosnku oraz przyprawy. Później dodajemy serek topiony i mieszamy aż do całkowitego jego rozpuszczenia i uzyskania jednolitej konsystencji. Na koniec dodajemy pokrojone oliwki i wcześniej przygotowany pokrojony w kosteczkę ser feta.

Porady

Jeśli mamy większą formę do tarty, można zarobić ciasto z 1,5 porcji.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy