Tarta ze szpinakiem

5 (143 ocen)

Moja ulubiona

Składniki:

  • Ciasto:
    130 g mąki
    60 g masła
    1 jajko
    1/2 łyżeczki pieprzu ziołowego
    szczypta czosnku granulowanego
    sól

    Nadzienie:
    300 g szpinaku
    1/2 pęczka szczypiorku
    1 łyżka masła
    100 g sera Feta
    2 jajka
    3 łyżki śmietany 18%
    2 ząbki czosnku
    pieprz do smaku
Wystaw ocenę:

5 (143 ocen)

Zobacz również:

Tarty

Tarta ze szpinakiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Ciasto 1. Masło posiekać z mąką, dodać pozostałe składniki, zagnieść ciasto i schłodzić.
  • Ciasto 2. Formę ( 20 cm ) posmarować lekko masłem. Ciasto rozwałkować i wylepić dno i boki formy. Przykryć papierem do pieczenia, obciążyć suchą fasolą i podpiec 15 min. w temp. 190 stopni.
  • Nadzienie 3. Masło rozgrzać na patelni i dodać posiekany drobno czosnek. Dodać umyty szpinak i mieszając chwilę razem smażyć do odparowania płynu. Jajka ze śmietaną rozmieszać, dodać szpinak, posiekany szczypiorek i ser pokrojony w kostkę. Doprawić pieprzem mielonym i wymieszać.
  • Tarta ze szpinakiem 4. Wylać na przygotowane wcześniej ciasto. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 190 stopni na ok. 40 minut.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować