Przepis znaleziony w gazetce "Biedronki", szyneczka jest pyszna nieporównywalnie lepsza od kupnych a przepis nie jest skomplikowany. Naprawdę polecam :)
Składniki:
około kg mięsa szynki lub łopatki
kilka ząbków czosnku
szklanka soku jabłkowego
1-2 łyżki miodu
szklanka bulionu
liście laurowe
ziele angielskie
sól, pieprz
Krucha szyneczka - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ząbki czosnku pokroić, mięso natrzeć solą i pieprzem, naszpikować czosnkiem, obwiązać bawełnianą nicią - będzie wtedy miało ładną zwartą formę :)
Sok jabłkowy wymieszać z miodem wlać do miski dodać liście laurowe i ziele angielskie. Taką marynatą polać mięso i odstawić na 4 godziny, obracając co 30 minut aby całe przeszło aromatem (ja zostawiam na całą noc w marynacie dla lepszego efektu smakowego).
Mięso wstawić na 20 minut do piekarnika nagrzanego do 200 stopni, potem zmniejszyć temperaturę na 170 stopni i piec dalej około godziny. Co kilkanaście minut podlewać bulionem.
Komentarze