Krucha szyneczka

0 (0 ocen)

Przepis znaleziony w gazetce "Biedronki", szyneczka jest pyszna nieporównywalnie lepsza od kupnych a przepis nie jest skomplikowany. Naprawdę polecam :)

Składniki:

  • około kg mięsa szynki lub łopatki
    kilka ząbków czosnku
    szklanka soku jabłkowego
    1-2 łyżki miodu
    szklanka bulionu
    liście laurowe
    ziele angielskie
    sól, pieprz

Krucha szyneczka - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ząbki czosnku pokroić, mięso natrzeć solą i pieprzem, naszpikować czosnkiem, obwiązać bawełnianą nicią - będzie wtedy miało ładną zwartą formę :)
    Sok jabłkowy wymieszać z miodem wlać do miski dodać liście laurowe i ziele angielskie. Taką marynatą polać mięso i odstawić na 4 godziny, obracając co 30 minut aby całe przeszło aromatem (ja zostawiam na całą noc w marynacie dla lepszego efektu smakowego).
    Mięso wstawić na 20 minut do piekarnika nagrzanego do 200 stopni, potem zmniejszyć temperaturę na 170 stopni i piec dalej około godziny. Co kilkanaście minut podlewać bulionem.

Komentarze

Podobne przepisy