Krokiety drobiowe z otrębami

0 (0 ocen)

  • 40 min

Smaczny i szybki pomysł na wykorzystanie mięsa z rosołu.

  • 40 min

Składniki:

  • Składniki na 8 sztuk:

    250g gotowanego mięsa kurczaka z rosołu
    100g gotowanych warzyw z rosołu
    1 cebula
    1 łyżka masła
    1 czerstwa kajzerka
    4 łyżki otrąb pszennych
    2 łyżki kaszy manny
    2 łyżki posiekanej natki pietruszki
    1 jajko
    1 białko
    1 łyżeczka przyprawy do drobiu
    sól, pieprz
    oliwa do smażenia

    dodatkowo
    3 łyżki otrąb pszennych do obtoczenia krokietów


Krokiety drobiowe z otrębami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Zmielić w maszynce mięso kurczaka i warzywa.
  • 2. Czerstwą kajzerkę namoczyć w wodzie.


  • 3. Cebulę obrać, drobno posiekać i usmażyć na maśle.
  • 4. W dużej misce wymieszać zmielone mięso, usmażoną cebulę, otręby, kaszę manną i odciśniętą bułeczkę. Dodać jajko z białkiem, posiekaną natkę pietruszki i pozostałe przyprawy. Wyrobić na jednolitą, kleistą masę.
  • 5. Formować krokiety, obtaczać je w otrębach i i smażyć na rozgrzanej oliwie z obu stron na rumiano.

Porady

Krokiety doskonale smakują z duszoną marchewką z groszkiem

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy