Kremówki

0 (0 ocen)

  • 2 godz. 30 min

Kremówki są łatwe w wykonaniu, zachwycają wyglądem i smakiem.

  • 2 godz. 30 min

Składniki:

  • Ciasto francuskie:
    -2 szklanki mąki
    -1 kostka margaryny
    -1/2 szklanki piwa

    Krem:
    -1 litr mleka
    -4 budynie waniliowe bez cukru
    -2 kostki masła
    -3 łyżki cukru pudru

Kremówki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mąke, margarynę i piwo mieszmy i zagniatamy ciasto.
    Gotowe wkładamy do lodówki na godzine.
    Ciasto rozwałkowujemy na grubość 2-3 mm i wycinamy nożem kwadraty 10x10cm. Gotowe układamy na blaszce wyłożonej papierem i pieczemy około 15 min w temperaturze 180 stopni C.
  • 2. Budyń gotujemy według przepisu i zostawiamy do wystygnięcia.
    Masło ucieramy z cukrem pudrem i budyniem.
  • 3. Na upieczone kwadraty nakładamy krem i przykrywamy. Gotowe kremówki posypujemy cukrem pudrem i wkłądamy do lodówki aż krem stężeje.

Porady

Ciasto francuskie warto zrobić dzień wcześniej i włożyć do lodówki, będzie wtedy pulchniejsze i kruche.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy