KREM Z KALAFIORA I MARCHEWKI

0 (0 ocen)

  • 35 min

Gotowanie jest moją pasją dlatego dużo czasu spędzam w kuchni. Zupa jest lekka, bardzo smaczna i zdrowa. Warto wypróbować.

  • 35 min

Składniki:

  • • 1 średniej wielkości kalafior
    • 1 cebula
    • 3 duże marchewki
    • 1 łyżka masła
    • 1,5 l bulionu warzywnego (może być z kostki)
    • ¼ pęczka koperku
    • ¼ łyżeczki curry w proszku
    • ¼ łyżeczki mielonej gałki muszkatołowej
    • Sól, pieprz

Krem z kalafiora i marchewki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Warzywa obierz, opłucz. Marchewkę pokrój w plasterki, cebulę posiekaj. Kalafior podziel na różyczki.
  • 2. W garnku na maśle lekko podsmaż cebulę, wlej wrzący bulion, dołóż marchewkę i kalafior. Gotuj na wolnym ogniu, aż warzywa zmiękną (ok. 20 minut). Kilka ugotowanych różyczek kalafiora odłóż do dekoracji.
  • 3. Resztę warzyw w zupie zmiksuj na krem, dopraw curry, gałką muszkatołową, solą i pieprzem. Zupę przelej na talerze i udekoruj odłożonymi różyczkami kalafiora oraz koperkiem. Zupę przed podaniem posyp groszkiem ptysiowym.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy