KREM PIETRUSZKOWY Z GRUSZKĄ

0 (0 ocen)

  • 45 min

Zupa jest prosta w przygotowaniu ale pyszna i bardzo zdrowa. Bardzo często gości na naszym stole. Polecam.

  • 45 min

Składniki:

  • • ½ kg pietruszki
    • 1 gruszka
    • 2 szklanki mleka
    • po ½ łyżeczki suszonego tymianku i rozmarynu
    • oliwa, sól, pieprz, natka pietruszki
    • po 2 łyżki ziaren słonecznika i dyni
    • 2 łyżki posiekanych orzechów włoskich

Krem pietruszkowy z gruszką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Pietruszkę obieram i kroję w plastry. Na dnie dużego garnka rozgrzewam oliwę, dodaję pokrojoną pietruszkę oraz zioła i na bardzo małym ogniu duszę je przez około 5 minut. Następnie dodaję obraną i pokrojoną na ćwiartki gruszkę i duszę przez kolejne 5 minut.
  • 2. Do garnka wlewam gorącą wodę, ma być jej tyle, aby przykryła zawartość garnka. Garnek przykrywam i gotuję przez około 20-25 minut, dopóki pietruszka nie będzie bardzo miękka.
  • 3. W międzyczasie na suchej patelni prażę orzechy i ziarna dyni i słonecznika. Do miękkich pietruszek dodaję dwie szklanki mleka i całość miksuję na gładki krem. Doprawiam do smaku solą i pieprzem.
  • 4. Gotową zupę rozlewam na talerze i posypuję uprażonymi ziarnami i orzechami oraz posiekaną natką pietruszki. Podaję z ciemnym pieczywem.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy