Krem pietruszkowy z gruszką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Pietruszkę obieram i kroję w plastry. Na dnie dużego garnka rozgrzewam oliwę, dodaję pokrojoną pietruszkę oraz zioła i na bardzo małym ogniu duszę je przez około 5 minut. Następnie dodaję obraną i pokrojoną na ćwiartki gruszkę i duszę przez kolejne 5 minut.
2.Do garnka wlewam gorącą wodę, ma być jej tyle, aby przykryła zawartość garnka. Garnek przykrywam i gotuję przez około 20-25 minut, dopóki pietruszka nie będzie bardzo miękka.
3.W międzyczasie na suchej patelni prażę orzechy i ziarna dyni i słonecznika. Do miękkich pietruszek dodaję dwie szklanki mleka i całość miksuję na gładki krem. Doprawiam do smaku solą i pieprzem.
4.Gotową zupę rozlewam na talerze i posypuję uprażonymi ziarnami i orzechami oraz posiekaną natką pietruszki. Podaję z ciemnym pieczywem.
Komentarze