Krem czosnkowy z kurkami

0 (0 ocen)

  • 30 min

Zupa o delikatnym smaku lasu. Najlepiej smakuje z ziemniakami, które nadają jej gęstości.

  • 30 min

Składniki:

  • 15 dag kurek leśnych
    4 ząbki czosnku
    1 kostka grzybowa
    2 ziemniaki
    4 szklanki wody
    1/3 szklanki śmietany do gotowania Rama
    1 łyżka masła
    sól
    pieprz ziołowy
    opakowanie boczku parzonego np. "Pikok"
    kolendra
    posiekana natka pietruszki

Krem czosnkowy z kurkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Kurki oczyścić i opłukać, wybrać te najmniejsze i odłożyć. Resztę posiekać. Czosnek pokroić w części. Na patelni rozpuścić masło. Podsmażyć kurki wraz z czosnkiem (ok. 5 minut).
  • 2. Wodę wlać do garnka i rozpuścić w niej kostkę grzybową. Ziemniaki obrać i pokroić w kostkę.
  • 3. Do miseczki wlać śmietanę i lekko przestudzoną zawartość patelni (wraz z sokiem z kurek). Całość zmiksować. Dodać 2 łyżki bulionu i wymieszać. Następnie całość przelać do lekko gotującego się wywaru - wymieszać. Przyprawić do smaku.
  • 4. Wrzucić do garnka pokrojone ziemniaki. Gotować aż ziemniaki nie będą miękki. Taki sposób gotowania ziemniaków sprawi, ze zupa nabierze "mączności".
  • 5. W czasie gotowania ziemniaków na patelni podsmażyć pokrojony boczek wraz z małymi kurkami. Następnie dodać zawartość patelni do zupy. Zagotować i podawać z posiekaną natką.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy