Krem czosnkowy z kurkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Kurki oczyścić i opłukać, wybrać te najmniejsze i odłożyć. Resztę posiekać. Czosnek pokroić w części. Na patelni rozpuścić masło. Podsmażyć kurki wraz z czosnkiem (ok. 5 minut).
2.Wodę wlać do garnka i rozpuścić w niej kostkę grzybową. Ziemniaki obrać i pokroić w kostkę.
3.Do miseczki wlać śmietanę i lekko przestudzoną zawartość patelni (wraz z sokiem z kurek). Całość zmiksować. Dodać 2 łyżki bulionu i wymieszać. Następnie całość przelać do lekko gotującego się wywaru - wymieszać. Przyprawić do smaku.
4.Wrzucić do garnka pokrojone ziemniaki. Gotować aż ziemniaki nie będą miękki. Taki sposób gotowania ziemniaków sprawi, ze zupa nabierze "mączności".
5.W czasie gotowania ziemniaków na patelni podsmażyć pokrojony boczek wraz z małymi kurkami. Następnie dodać zawartość patelni do zupy. Zagotować i podawać z posiekaną natką.
Komentarze