Krem cukiniowo-ziemniaczany z grillowaną cukinią

0 (0 ocen)

Smaczna i sycąca zupa

Składniki:

  • 500 g cukinii
    300 g ziemniaków
    1 porcja domowej ‘kostki rosołowej’
    100 g serka topionego
    Sól
    Pieprz biały
    Jogurt grecki
    Plastry grillowanej cukinii
    Koperek suszony
    Czosnek granulowany

Krem cukiniowo-ziemniaczany z grillowaną cukinią - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1.
    Ziemniaki obrać, umyć, pokroić w kostkę, wrzucić do garnka, zalać wodą i zagotować. Wrzucić zamrożoną ‘kostkę rosołową’, przykryć pokrywką i gotować 10 minut.

    Po tym czasie dodać do zupy startą na dużych oczkach cukinię. Gotować ok. 5-7 minut, aż ziemniaki będą miękkie.

    Zupę zdjąć z ognia, dodać serek topiony, zmiksować całość blenderem. Postawić na gazie.

    Dodać dużo koperku (ja miałam tylko suszony, ale świeży będzie jeszcze lepszy). I czosnku granulowanego (może być świeży – 2 ząbki, ale nie miałam). Zamieszać. Doprawić do smaku solą i pieprzem białym mielonym. Zagotować. Zdjąć z ognia.

    Gorącą zupę rozlać do talerzy, udekorować kleksem jogurtu greckiego, dwoma plasterkami grillowanej cukinii i posypać koperkiem.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy