Kotlet schabowy w chlebowej panierce

0 (0 ocen)

  • 30 min
  • Dla 2 osób
  • Łatwy

Zapewne zapytacie, dlaczego w chlebowej panierce? No fakt, wygląda jak bułka tarta, jednak przygotowaliśmy ją z suszonego i zmielonego chleba. Oczywiście ekologicznego, który możecie kupić w żarskiej Spiżarni.

  • 30 min
  • Dla 2 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 2 kotlety schabowe (po 200 g)
    5 łyżek mąki kukurydzianej
    1 jajko
    30 ml mleka
    6 łyżek mielonego chleba
    olej do smażenia
    1 łyżka masła
    sól, pieprz

Kotlet schabowy w chlebowej panierce - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Kotlet schabowy w chlebowej panierce 1. Chleb kroimy w kostkę (dzięki tej metodzie szybciej ususzymy i łatwiej zmielimy), suszymy w temperaturze 70°C przez 2, 3 godziny.
    Kotlety rozbijamy, oprószamy solą i pieprzem.
    Następnie obtaczamy w mące, rozbełtanym jajku z mlekiem (z dodatkiem soli i pieprzu), następnie w zmielonym chlebie.
    Kotlety smażymy na rozgrzanym oleju z dodatkiem masła, z obu stron na rumiano.
    Podajemy z ulubionymi dodatkami.

Komentarze

Podobne przepisy