Zapewne zapytacie, dlaczego w chlebowej panierce? No fakt, wygląda jak bułka tarta, jednak przygotowaliśmy ją z suszonego i zmielonego chleba. Oczywiście ekologicznego, który możecie kupić w żarskiej Spiżarni.
30 min
Dla 2 osób
Łatwy
Składniki:
2 kotlety schabowe (po 200 g)
5 łyżek mąki kukurydzianej
1 jajko
30 ml mleka
6 łyżek mielonego chleba
olej do smażenia
1 łyżka masła
sól, pieprz
Kotlet schabowy w chlebowej panierce - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Chleb kroimy w kostkę (dzięki tej metodzie szybciej ususzymy i łatwiej zmielimy), suszymy w temperaturze 70°C przez 2, 3 godziny.
Kotlety rozbijamy, oprószamy solą i pieprzem.
Następnie obtaczamy w mące, rozbełtanym jajku z mlekiem (z dodatkiem soli i pieprzu), następnie w zmielonym chlebie.
Kotlety smażymy na rozgrzanym oleju z dodatkiem masła, z obu stron na rumiano.
Podajemy z ulubionymi dodatkami.
Komentarze