Korty ziemniaczane

0 (0 ocen)

  • 35 min

Pyszne, łatwe w wykonaniu kotleciki z gotowanych ziemniaków. świetne jako dodatek obiadowy do mięsa lub ryby. Może stanowić też samodzielne danie bezmięsne.

  • 35 min

Składniki:

  • 500 g obranych ziemniaków
    1 łyżka masła
    1 duże jajko
    1/2 szklanki mąki pszennej

Korty ziemniaczane - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ziemniaki ugotować. Do jeszcze gorących dodać masło, ugnieść tłuczkiem. Ostudzić. Dodać jajko i mąkę, wyrobić na jednolitą masę.
  • 2. Wilgotnymi dłońmi formować okrągłe kule i spłaszczyć je w dłoniach. Kłaść na rozgrzany na patelni olej, smażyć z obu stron na złoty kolor.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy