koreczki ogórkowe

0 (0 ocen)

  • 4 godz.
  • Dla 10 osób

Pyszne ogóreczki, na raz :)

  • 4 godz.
  • Dla 10 osób

Składniki:

  • 4 kilogramy małych ogórków
    9 szklanek wody
    1 szklanka soli
    2 duże papryki
    1 kilogram cebuli

    Zalewa:
    5 szklanek wody
    2,5 szklanki cukru
    2 szklanki octu

Koreczki ogórkowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ogórki umyć i zalać solanką przygotowaną z wody i soli. Odstawić na 3 godziny. Po tym czasie ogórki odcedzić. Paprykę pokroić w paski a cebulę w krążki. Składniki na zalewę zagotować. Delikatnie ostudzić. W słoiku na dno ułożyć plaster cebuli i kawałek papryki, wkładać ogórki i zalewać zalewą. Pasteryzować ok. 10 minut. Słoiki odstawić do góry dnem, przykryć ściereczką i odstawić do wystygnięcia.

Komentarze

Podobne przepisy