Kopytka pszenno-razowe

0 (0 ocen)

  • 30 min

Zdrowsza wersja tradycyjnych kopytek. Moje dziewczyny nie czują różnicy, więc jak tylko mam w domu używam mąki razowej na pół z mąką pszenną.

  • 30 min

Składniki:

  • 200 g białego sera połtłustego
    3 łyżki mąki pszennej plus do podsypania
    3 łyżki mąki razowej typ 750
    2 jajka
    Sól
    2 łyżki masła do polania
    Cukier do posypania

Kopytka pszenno-razowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Przygotuj sobie miskę i dodaj wszystkie składniki.
  • 2. Ciasto przełóż na blat/stolnicę i wyrabiaj. Można dodać mąkę pszenną w razie potrzeby.
  • Kopytka 3. Z gotowego ciasta zrób wałek i pokrój na małe kawałki.
  • image-1xyg5m4 4. Wrzucamy do gotującej się wody z odrobiną soli. Po wrzuceniu delikatnie mieszaj drewnianą łyżką, a jak wypłyną gotuj ok 5-7 minut.

    Polej roztopionym masłem i posyp cukrem.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy