Kopytka na słodko

0 (0 ocen)

  • 30 min

Bardzo syte jedzonko

  • 30 min

Składniki:

  • porcja dla 3 osób:
    1/2 kg białego sera mielonego
    2 i 1/2 szklanki mąki
    3 jajka
    2 łyżki masła
    2 łyżki cukru
    mielony cynamon
    sól

Kopytka na słodko - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Do zmielonego sera wbić żółtka dodać mąkę i szczyptę soli. Białka ubić na sztywną pianę i połączyć z masą serową.
    Formujemy wałeczki o średnicy ok 2 cm, kroimy ukośnie w romby. Wrzucamy do gotującej się i osolonej wody. Zagotować pod przykryciem jak kopytka wypłyną gotować jeszcze ok 3-4 min. przelać na sitko i dokładnie odsączyć.
    masełko roztopić w rondelku. Kopytka polać stopionym masłem, posypać cukrem i oprószyć cynamonem.

Porady

Można tez Kopytka zaserwować z prażoną cebulką.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy