Kopertki ze schabu z nietypowym farszem. Zazwyczaj kotlety podaje się jako danie obiadowe z ziemniakami a ja proponuję kotlety nadziewane ziemniakami i bobem.
40 min
Dla 7 osób
Łatwy
Składniki:
• ½ kg schabu
• 15 dag bobu
• 3 ziemniaki
• Cebula
• 2 łyżki masła
• ½ łyżeczki gałki muszkatołowej
• Sól
• Pieprz
• Olej do smażenia
• 2 jajka
• Bułka tarta do panierki
Kopertki schabowe z bobem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ziemniaki obieramy, kroimy i gotujemy w osolonej wodzie, bób myjemy i również gotujemy w osolonej wodzie.
Bób po ugotowaniu obieramy z łupinek i przekładamy do miski, dodajemy ugotowane ziemniaki oraz obraną i drobno pokrojoną cebulę.
Następnie dodajemy masło, gałkę muszkatołową oraz pieprz i tłuczemy tłuczkiem do ziemniaków.
2.Mięso kroimy w plastry, rozbijamy i doprawiamy pieprzem oraz solą.
Na każdy kawałek mięsa nakładamy po łyżce farszu i zawijamy w kopertki.
3.Panierujemy w roztrzepanym jajku oraz w bułce tartej.
Smażymy na rozgrzanym oleju z każdej strony.
Komentarze