Komosa ryżowa z leczo domowej roboty

0 (0 ocen)

  • 30 min

Potrawa ta jest smaczna a przede wszystkim bardzo szybka w przygotowaniu. Wystarczy tylko odkręcić słoiczek...

  • 30 min

Składniki:

  • -Papryka czerwona-6-7 sztuk
    -Cukinia-3-4 sztuki
    -Pomidory-1 i 1/2 kilograma
    -Przecier pomidorowy-200g
    -Sól, pieprz ziołowy, papryka słodka, papryka ostra- do smaku
    -Oliwa z oliwek

Komosa ryżowa z leczo domowej roboty - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Paprykę i cukinię oczyścić z gniazd nasiennych i dokładnie umyć. Następnie paprykę i pomidory kroimy w kostkę a cukinię w talarki. W dużym garnku rozgrzewamy odrobinę oliwy z oliwek, następnie wrzucamy pokrojoną cukinię i czekamy aż trochę się ''skurczy''. Gdy cukinia zmniejszy swoją objętość, wrzucamy pokrojoną paprykę i pomidory. Warzywa dusimy do czasu aż puszczą soki i będą miękkie. Następnie dodajemy przecier pomidorowy (najlepiej naturalny), oraz doprawiamy nasze leczo do smaku solą, pieprzem, papryką słodką i ostrą. Gotujemy jeszcze chwilkę aby wszystko się ''przeżarło'', następnie zostawiamy leczo do wystygnięcia. Zimny sos nakładamy do 200-250 gramowych słoiczków (takich na jedną porcję), następnie słoiki należy zawekować.
    Komosę ryżową gotujemy w proporcjach 1:1 i 1/2, przez 20-30 minut. Otwieramy słoiczek z naszym domowym leczo, podgrzewamy je a następnie cały sos wykładamy na komosę ryżową i cieszymy się szybkim i pysznym daniem. Smacznego!!
    (Przepis jest mojej własnej receptury i pochodzi z mojego bloga:http://bezglutynka.blogspot.com/

Porady

Słoiczki z leczo należy zawekować, ponieważ gdy pominiemy tą czynność nasze słoiczki szybko się popsują a tak będą mogły stać w spiżarce przez dłuższy czas ''na czarną godzinę''

Komentarze

Podobne przepisy