Kokosowy pudding ryżowy z truskawkami

0 (0 ocen)

  • 30 min
  • Dla 4 osób

Ten kokosowy pudding ryżowy z powodzeniem pełni przeróżne funkcje, np. śniadania czy deseru:). Jest mocno kokosowy, kremowy i pyszny! Sami możemy regulować jego słodycz i konsystencję - im dłużej będziemy go gotować, tym bardziej będzie kremowy. Przepis na 4 sycące porcje.

  • 30 min
  • Dla 4 osób

Składniki:

  • 200g suchego ryżu
    2 łyżki cukru
    1 puszka mleczka kokosowego
    1 szklanka mleka
    4 łyżki wiórków kokosowych + 2 łyżki do dekoracji

    Sos truskawkowy:
    150g dżemu truskawkowego
    100 ml mleka
    truskawki

Kokosowy pudding ryżowy z truskawkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ryż przekładamy na sito, płuczemy w zimnej wodzie. Wkładamy do garnka z grubym dnem, wlewamy wodę, mleko kokosowe, dodajemy cukier i wiórki. Gotujemy pod przykryciem przez około 10 minut często mieszając. Studzimy.
  • 2. Przygotowujemy sos truskawkowy: mieszamy ze sobą dżem i mleko. 2 łyżki wiórków prażymy na patelni.
  • 3. Do miseczek przekładamy pudding, polewamy sosem truskawkowym. Dekorujemy truskawkami, posypujemy uprażonymi wiórkami.

Komentarze

Podobne przepisy