Kokosowe racuchy z ananasem

0 (0 ocen)

  • 30 min

cos dla milosnikow kokosow i ananasow

  • 30 min

Składniki:

  • 2 szklanki wiórków kokosowych
    300 ml mleka
    3 łyżki cukru
    2 jajka
    3 łyżki budyniu waniliowego bez cukru
    1 płaska łyżka mąki pszennej
    puszka ananasów krojonych
    2 łyżeczki maki ziemniaczanej
    sok z połowy cytryny
    olej do smażenia

Kokosowe racuchy z ananasem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Wiórki wsypać do mleka dodać cukier i gotować na wolnym ogniu ok. 5-10 min aż wiórki wchłoną całe mleko. Masę wystudzić. Dodać żółtka, budyń i mąkę pszenna wymieszać. Białka ubić na sztywno delikatnie połączyć z masa kokosowa. Masa powinna mieć konsystencje budyniu. Kłaść łyżką placuszki na rozgrzany olej i smażyć z każdej strony na złoty kolor
  • 2. Ananasy włożyć do garnka i zagotować. W 1-2 łyżkach wody i soku z cytryny rozrobić mąkę ziemniaczaną , wlać do ananasów, zagotować i ostudzić. Zimnym żelem z ananasami polać placki.

Porady

mozna posypac cukrem pudrem ( dla mnie osobiscie za slodkie ), racuszki mozna podawac z prazonymi jablkami i bita smietana lub innymi owocami

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy