KNEDLE Z TRUSKAWKAMI I ZASMAŻKĄ ORZECHOWĄ

0 (0 ocen)

Wszyscy w mojej rodzinie uwielbiają knedle, dlatego często je podaję jako pożywny obiad na słodko. Do przygotowania knedli wykorzystuje sezonowe owoce z działki.

Składniki:

  • • ½ kg truskawek
    • 1 kg ziemniaków
    • 2 szklanki mąki pszennej
    • 2 jajka
    • Cukier kryształ
    • 10 dag masła
    • 15 dag bułki tartej
    • Sól
    • 5 dag orzechów włoskich
    • Cukier puder do posypania

Knedle z truskawkami i zasmażką orzechową - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. 1. Truskawki umyj pod bieżącą wodą, a następnie osusz papierowym ręcznikiem , usuń szypułki. Duże truskawki przekrój na pół, małe pozostaw w całości.
  • 2. 2. Ziemniaki opłucz, ugotuj w mundurkach, w lekko osolonej wodzie. Przestudź, obierz, zmiel w maszynce lub przeciśnij przez praskę. Dodaj mąkę i jajka, szybko zagnieć ciasto.
  • 3. 3. Gotowe ciasto ziemniaczane podziel na trzy części. Z każdej zrób wałek. Odkrawaj z niego porcje ciasta, formuj okrągłe cienkie placuszki.
  • 4. 4. Na środek każdego placuszka połóż truskawkę, posyp około pół łyżeczki cukru i zlepiaj ciasto formując knedle. Przed włożeniem do wody obtocz knedle w mące, gotuj je w osolonym wrzątku 4-5 minut od wypłynięcia. Wyjmij łyżką cedzakową.
  • 5. 5. Na patelni rozgrzej masło. Gdy się rozpuści wsyp bułkę tartą i posiekane orzechy. Smaż przez 2 minuty. Polej knedle, posyp cukrem pudrem.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy