Wszyscy w mojej rodzinie uwielbiają knedle, dlatego często je podaję jako pożywny obiad na słodko. Do przygotowania knedli wykorzystuje sezonowe owoce z działki.
Składniki:
• ½ kg truskawek
• 1 kg ziemniaków
• 2 szklanki mąki pszennej
• 2 jajka
• Cukier kryształ
• 10 dag masła
• 15 dag bułki tartej
• Sól
• 5 dag orzechów włoskich
• Cukier puder do posypania
Knedle z truskawkami i zasmażką orzechową - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.1. Truskawki umyj pod bieżącą wodą, a następnie osusz papierowym ręcznikiem , usuń szypułki. Duże truskawki przekrój na pół, małe pozostaw w całości.
2.2. Ziemniaki opłucz, ugotuj w mundurkach, w lekko osolonej wodzie. Przestudź, obierz, zmiel w maszynce lub przeciśnij przez praskę. Dodaj mąkę i jajka, szybko zagnieć ciasto.
3.3. Gotowe ciasto ziemniaczane podziel na trzy części. Z każdej zrób wałek. Odkrawaj z niego porcje ciasta, formuj okrągłe cienkie placuszki.
4.4. Na środek każdego placuszka połóż truskawkę, posyp około pół łyżeczki cukru i zlepiaj ciasto formując knedle. Przed włożeniem do wody obtocz knedle w mące, gotuj je w osolonym wrzątku 4-5 minut od wypłynięcia. Wyjmij łyżką cedzakową.
5.5. Na patelni rozgrzej masło. Gdy się rozpuści wsyp bułkę tartą i posiekane orzechy. Smaż przez 2 minuty. Polej knedle, posyp cukrem pudrem.
Komentarze