Knedle z truskawkami

0 (0 ocen)

Sezon na truskawki już dawno rozpoczęty. Staram się przygotowywać z nich proste lecz smaczne dania. Te knedelki idealne są jako propozycja na słodki obiad bądź podwieczorek. Dzieci na pewno będą nimi zachwycone

Składniki:

  • Knedle
    1 kg ziemniaków
    2 płaskie łyżi kaszy manny
    ok 1/2 szkl mąki ziemniaczanej
    ok 1 i 1/2 szkl mąki pszennej
    1 jajko

    Nadzienie
    ok 1 kg dużych truskawek
    cukier


    150 g masła
    ok 2/3 szkl bułki tartej

Knedle z truskawkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ziemniaki obieramy , wrzucamy do osolonej wody i gotujemy do miękkości.
  • 2. Ugotowane ziemniaki odcedzamy i jeszcze gorące przeciskamy przez praskę. Odstawiamy do wsytygnięcia
  • 3. Do wystudzonych ziemniaków dodajemy jajko, mąkę pszenną, mąkę ziemniaczaną oraz kaszę manną. Mieszamy do uzyskania jednolotej masy.
  • 4. Truskawki myjemy i osuszamy, pozbywamy się szypułek.
  • 5. Z ciasta odrywamy porcję , formujemy krążek, na środek posypujemy odrobinę cukry, wykładamy truskawkę. Zlepiamy i tworzymy kółko.
  • 6. Gotowe kluski wrzucamy do wrzącej lekko osolonej wody i gotujemy 7-8 minut od wypłynięcia.
  • 7. Masło rozpuść w rondelku wsyp bułkę tartą i chwilę zarumień. tak gotową bułką tartą polej kluski i posyp cukrem

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy