Kluski z kiełbaską

0 (0 ocen)

  • 15 min

Gdy tylko z obiadu zostają mi ziemniaki, na drugi dzień robię takie kluski

  • 15 min

Składniki:

  • 1,70 kg ziemniaki
    1 szt jajka
    360 g mąka
    3 łyżki mąka ziemniaczana
    3 szt cebula podsmażona
    0,5 kg kiełbasa cienka
    Sól
    tłuszcz

Kluski z kiełbaską - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Kluski z kiełbasą 1. Ugotowane ziemniaki, przepuścić przez maszynkę. Do ziemniaków dodać obie mąki i jajko, zagnieść ciasto. Nożem odcinać krążki grubości 2 cm. Spłaszczać je w dłoniach, na środku kłaść kiełbasę zmieloną.
  • Kluski z kiełbasą 2. Ciasto dokładnie zlepiać formując podłużne kluski. Kluski kłaść partiami do osolonej wrzącej wody. Gotować 5 minut od wypłynięcia.
  • Kluski z kiełbasą 3. Kluski wyjmować łyżką cedzakową na talerze i posypać zrumienioną cebulką z tłuszczem. Nie dodajemy żadnych przypraw do zmielonej kiełbasy.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy