Kluski twarogowe ze śliwkami

0 (0 ocen)

Opublikowany w Magazynie
  • 30 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Zapraszam na smaczne kluseczki z twarogiem i śliweczkami.

  • 30 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • zestaw A
    a) składniki podstawowe z zestawu
    2 szkl mąki + do podsypania
    250 g twarogu
    1 jajko
    b) składnik podstawowy dodatkowy
    8 śliwek
    c) składniki robocze
    2 łyżki cukru
    d) dekoracja
    1 łyżka masła
    1 łyżka bułki tartej
    cukier do posypania

Kluski twarogowe ze śliwkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Śliwki myjemy, przekrajamy i wyjmujemy pestkę. Twaróg rozdrabniamy np. blenderem. Na stolnicę przesiewamy mąkę, dodajemy cukier, jajko i rozdrobniony twaróg. Chwilę wyrabiamy razem, aż do połączenia się składników. Tak przygotowane ciasto rozwałkowujemy cienko i wykrajamy szklanką kółka. Na środku każdego krążka kładziemy połówkę śliwki i szczelnie zakrywamy ciastem. Gotowe kluski wrzucamy na wrzątek i gotujemy 2 min od wypłynięcia. Na patelni roztapiamy masło i przesmażamy na nim bułkę tartą. Gorące kluski ze śliwkami podajemy z maślaną bułką tartą i odrobiną cukru.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy