Kluski śląskie z indykiem w sosie serowym

0 (0 ocen)

  • 2 godz.

Może połączenie sera i klusek nie jest mega fit, i to nigdy nie było naszym priorytetem. Po prostu jemy to, co lubimy, szanujemy smaki, łączymy. Kochamy produkty, nie lubimy ich marnowania. Często używamy, które akurat mamy pod ręką w lodówce.

  • 2 godz.

Składniki:

  • Kluski:

    750 g ziemniaków
    250 g mąki ziemniaczanej

    Sos:

    400 g filetów z udźca indyka
    2 łyżki oleju rzepakowego
    1 cebula
    500 ml bulionu drobiowego
    150 g sera gorgonzola
    1 pełna łyżka mąki ziemniaczanej
    natka pietruszki
    świeżo mielony czarny pieprz

Kluski śląskie z indykiem w sosie serowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Kluski śląskie z indykiem w sosie serowym 1. Ziemniaki obieramy i gotujemy do miękkości w osolonym wrzątku. Odcedzamy, studzimy. Przepuszczamy przez praskę, dokładnie wyrabiamy z mąką.
    Następnie formujemy kulki (rozmiar dowolny), spłaszczamy i robimy „wkląsk” palcem w środku każdej kluski. Gotujemy w osolonym wrzątku 2-3 min od momentu wypłynięcia na powierzchnię wody. Odcedzamy i podajemy z sosem.

    Mięso oczyszczamy, usuwamy ścięgna i kroimy w kostkę. Na rozgrzanym tłuszczu smażymy razem z posiekaną cebulą, do momentu zrumienienia mięsa.
    Całość zalewamy bulionem, dodajemy ser. Cały czas mieszając rozpuszczamy, do momentu uzyskania jednolitej konsystencji.
    Całość zagęszczamy mąką rozpuszczaną w 100 ml zimnej wody. Do smaku doprawiamy pieprzem.

    Po połączeniu klusek i mięsnego sosu, posypujemy posiekaną natką.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy