1.Ziemniaki ścieram w robocie tarczą do ziemniaków.
2.Starte ziemniaki przekładam na durszlak umieszczony na misce. Odstawiam na 30 minut, aby odsączyć nadmiar płynu.
3.Po tym czasie ostrożnie zlewam płyn znad osadu.
4.Z ziemniakami mieszam osad, mąkę, kaszkę, jajka i sól. Powinna powstać gęsta papka. W dużym garnku zagotowuję wodę z łyżeczką soli. Łyżkę stołową zanurzam we wrzątku (dzięki temu ciasto nie przyklei się do łyżki), a następnie nabieram porcje ziemniaczanego ciasta i wrzucam na wrzątek. Jeśli rozpłynie się, dodać jeszcze mąki. Kładę pozostałe kluski, gotuję 3-5 min od wypłynięcia na wierzch. Mieszam, aby kluski nie przywarły do dna. Wyjmuję łyżką cedzakową.
5.Ja podałam z kotletem mielonym i surówką z czosnku niedźwiedziego. Świetnie smakują ze skwarkami, śmietaną lub sosem. Jeśli się zostaną, to odsmażane ze szklanką gorącego mleka są przepyszne.
Komentarze