Szare kluchy

0 (0 ocen)

Zdobywca nagrody

Przepis dnia
  • 2 godz.
  • Dla 6 osób
  • Łatwy

Kluchy z surowych ziemniaków.

  • 2 godz.
  • Dla 6 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 1 kg ziemniaków
    2 jajka
    około 1 szklanki mąki pszennej
    2 łyżki drobnej kaszki orkiszowej
    sól do smaku

Szare kluchy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • kluchy 1. Ziemniaki ścieram w robocie tarczą do ziemniaków.
  • kluchy 2. Starte ziemniaki przekładam na durszlak umieszczony na misce. Odstawiam na 30 minut, aby odsączyć nadmiar płynu.
  • kluchy 3. Po tym czasie ostrożnie zlewam płyn znad osadu.
  • kluchy 4. Z ziemniakami mieszam osad, mąkę, kaszkę, jajka i sól. Powinna powstać gęsta papka. W dużym garnku zagotowuję wodę z łyżeczką soli. Łyżkę stołową zanurzam we wrzątku (dzięki temu ciasto nie przyklei się do łyżki), a następnie nabieram porcje ziemniaczanego ciasta i wrzucam na wrzątek. Jeśli rozpłynie się, dodać jeszcze mąki. Kładę pozostałe kluski, gotuję 3-5 min od wypłynięcia na wierzch. Mieszam, aby kluski nie przywarły do dna. Wyjmuję łyżką cedzakową.
  • kluchy 5. Ja podałam z kotletem mielonym i surówką z czosnku niedźwiedziego. Świetnie smakują ze skwarkami, śmietaną lub sosem. Jeśli się zostaną, to odsmażane ze szklanką gorącego mleka są przepyszne.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy