Klopsy duszone w porach

0 (0 ocen)

  • 50 min

Warto je przygotować, bo są przepyszne. Idealne na obiad dla całej rodziny.

  • 50 min

Składniki:

  • 50 dag mięsa mielonego wieprzowego
    1 cebula,
    1 jajko,
    4 łyżki bułki tartej,
    1 por,
    1,5 szklanki wody,
    2 łyżki mąki,
    1 płaska łyżka papryki słodkiej mielonej,
    2 łyżeczki przyprawy uniwersalnej,
    100 ml śmietany 30%,
    sól,
    pieprz,
    olej do smażenia.

Klopsy duszone w porach - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Cebulę obieramy i kroimy w bardzo drobną kostkę. Do zmielonego mięsa dodajemy cebulę, jajko, bułkę tartą oraz odrobinę soli i pieprzu. Dokładnie mieszamy masę. Z masy formujemy małe klopsiki. Klopsy chwilę obsmażamy na oleju.
  • 2. Przygotowane klopsy przekładamy do garnka. Wodę mieszamy z mąką. Wlewamy do mięsa. Wsypujemy paprykę mieloną oraz przyprawę uniwersalną. Gotujemy około 10 minut.
  • 3. Pora kroimy w plasterki. Dodajemy do klopsów i razem dusimy na małym ogniu około 25 minut. Do mięsa wlewamy śmietanę i dusimy jeszcze przez 5 minut. Sos doprawiamy do smaku solą oraz pieprzem.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy