klops z jajkiem

0 (0 ocen)

Ta potrawa zawsze gości na Wielkanocnym stole w moim domu.

Składniki:

  • mięso wieprzowe (łopatka, szynka lub karczek) 1kg, 4 cebule, 5 ząbków czosnku, 2 jajka surowe, 4 ugotowane na twardo jajka, bułka, sól, pieprz, majeranek,pół szklanki grysiku

Klops z jajkiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mięso wieprzowe zmielić razem z cebula i czosnkiem.
  • 2. Do zmielonego mięsa dodać dwa jajka surowe i namoczoną w wodzie bułkę (jak na kotlety mielone ) oraz dodać pół szklanki grysiku. Dodać sól, pieprz, majeranek do smaku.
  • 3. Połowę mięsa układamy na blaszce , na to układamy jajka ugotowane na twardo i przykrywamy je drugą połową mięsa.
  • klops z jajkiem 4. Pieczemy w temperaturze 200 st. przez ok 1,5 godz.

Komentarze

Podobne przepisy