Klasyczne tiramisu

0 (0 ocen)

  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Moj ulubiony deser.

  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • - śmietanka kremówka 30% lub 36%: 500 mililitrów
    - serek mascarpone: 50 dekagramów
    - napar mocnej kawy (zimny): 3 szklanki
    - jajka: 4 sztuki
    - likier Amaretto: 0.5 szklanki
    - miałki cukier: 6 łyżek
    - ciemne kakao: 4 łyżki
    - opodłóżne biszkopty: 3 opakowania

Klasyczne tiramisu - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Schłodzoną śmietanę kremówkę ubić ze sztyptą cukru.Żółtka z pozostałym cukrem ubić na parze na gęsty,jasny krem.Wlać połowę likieru.Dodac mascarpone oraz bitą śmietanę.Bardzo delikatnie wymięszać.Białka ubić na niezbyt sztywną pianę,ostrożnie połączyć z kremem.
  • 2. W misce wymięszać resztę amaretto z naparem kawy.Połowę biszkoptów zanurzać w kawie i układać na dnie głebokiego naczynia,posmarować połową kremu.Tak samo nasączyć resztę biszkoptów,ułożyć z nich drugą warstwę,przykryć pozostałym kremem.Powierzchnie wygładzić,posypać grubą warstwa kakao.Schłodzić w lodówce przez parę godzin.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy