Kisiel porzeczkowy

0 (0 ocen)

Kisiel nie ma sobie równych-uwielbiam jego smak, mocno porzeczkowy, orzeźwiający!Ponieważ najczęściej robię go dla moich dzieci podaje go na zimno, by nie poparzyły języczków:). Można go jednak podawać także na ciepło.

Składniki:

  • Składniki na 2 porcje:
    • 400 g czerwonej porzeczki (po obraniu),
    • 2 łyżki cukru do smaku,
    • 0,5 szklanki wody,
    • 1 łyżka mąki ziemniaczanej,
    • Bita śmietana do podania,
    • Cynamon do posypania,
    • Świeże owoce do dekoracji

Kisiel porzeczkowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • gotowanie 1. Obrane owoce porzeczki myjemy i odsączamy z wody.
    Tak przygotowane przekładamy do garnka i dodajemy do nich cukier. Całość podgrzewamy około 5 minut, by porzeczki puściły sok i zmiękły.
  • usuwanie pestek 2. Gotowe, jeszcze ciepłe przeciskamy przez gęste sitko lub gazę, tak by usunąć pestki.
  • Maka z wodą 3. Otrzymany sok ponownie stawiamy na gazie. Z tej ilości otrzymujemy około 1 szklankę soku. W wodzie rozpuszczamy mąkę ziemniaczaną.
  • gotowanie kisielu 4. Gotujący sok zalewamy przygotowaną mieszaniną. Całość gotujemy, by kisiel zgęstniał i przestał być mętny.
    Tak przygotowany przelewamy do przygotowanych salaterek i pozostawiamy do ostygnięcia.
    Przed podaniem dekorujemy bitą śmietaną i świeżymi owocami. Śmietanę dodatkowo posypujemy delikatnie cynamonem. Podajemy!

Porady

Można go także podać w towarzystwie jogurtu naturalnego.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy