Domowy kisiel z czerwonej porzeczki

4.5 (152 ocen)

„Sklepowy” kisiel w żaden sposób nie może się równać z domowym, przygotowanym z prawdziwych owoców. Gorąco polecam, szczególnie mamom, których pociechy lubią takie desery, bo roboty przy nim niewiele, a jest smaczny i zdrowy.

Składniki:

  • SKŁADNIKI NA 3-4 PORCJE:
    40 dag czerwonej porzeczki
    1 + 0,5 szklanki wody
    4 czubate łyżki cukru + do posypania wierzchu (jeśli będzie jedzony na zimno)
    3 łyżki mąki ziemniaczanej
    biszkopty do podania
Wystaw ocenę:

4.5 (152 ocen)

Zobacz również:

Desery Kisiele

Domowy kisiel z czerwonej porzeczki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Porzeczki opłukać, osączyć i odszypułkować.
    W rondelku zagotować 1 szklankę wody z cukrem, wrzucić owoce, doprowadzić do wrzenia i gotować minutę.
    Całość przelać przez gęste sito do drugiego rondelka, owoce przetrzeć.
    Powstały mus ponownie doprowadzić do wrzenia.
    Mąkę ziemniaczaną rozprowadzić w połowie szklanki wody, wlać mieszając do wrzącego musu, ponownie zagotować.
    Kisiel rozlać do opłukanych zimną wodą salaterek, wierzch posypać niewielką ilością cukru.
    Salaterki przykryć i pozostawić do wystudzenia. Przed podaniem schłodzić w lodówce.

Porady

Miłośnicy gorącego kisielu oczywiście nie muszą posypywać wierzchu cukrem i czekać aż ostygnie, tylko skonsumować na gorąco uważając, żeby nie poparzyć języka :)

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Kisiel Mąka ziemniaczana Porzeczki

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować