Kawowiec z owocami

5 (1 ocen)

Opublikowany w Magazynie

To ciasto nie tylko kusi swoim wyglądem, ale i wspaniale smakuje. Dzięki owocom jest soczyste, delikatne i co bardzo ważne, niezbyt kaloryczne, bo nie dodaje się do niego tłuszczu. I zawsze się udaje.

Składniki:

  • Biszkopt ciemny:
    ● 2 duże czubate łyżki mąki wrocławskiej lub tortowej
    ● 2 duże czubate łyżki mąki ziemniaczanej
    ● 1 łyżka kakao
    ● 1 łyżka kawy mielonej
    ● 6 jajek
    ● 1 szklanka cukru
    ● 2 łyżeczki proszku do pieczenia
    Masa:
    ● gotowy dowolny krem do tortów
    ● mleko do kremu (wg przepisu na opakowaniu)
    ● wiórki czekoladowe
    ● dowolne owoce

Kawowiec z owocami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Kawowiec z owocami 1. Białka ubijamy na sztywno,
    dodajemy cukier, dalej ubijając.
    Do piany z białek wbijamy
    po jednym żółtku i dalej ubijamy.
    Do ubitej masy jajecznej
    dodajemy wszystkie składniki
    wymieszane z proszkiem do
    pieczenia i lekko mieszamy.
    Ciasto pieczemy w temperaturze
    180 °C ok. 35 minut.
  • 2. Krem do tortów ubijamy
    w schłodzonym mleku (light),
    nie dodajemy tłuszczu.
  • 3. Przekrojony biszkopt przekładamy
    kremem i owocami
    (porzeczki, jagody albo maliny,
    mogą być z kompotu). Wierzch
    kawowca możemy posypać
    wiórkami czekoladowymi.

Porady

● Do ciasta można również użyć dowolnych owoców mrożonych (najlepiej jagodowych), które wcześniej należy oczywiście rozmrozić i ewentualnie posypać cukrem.

Redakcja poleca

REKLAMA

Notka redakcyjna

PP_03-2008

Komentarze

Podobne przepisy